Crina Nistor a operat timp de 9 ani alături de soţul ei, chirurgul Marius Nistor, la Spitalul CF din Cluj-Napoca. Instituţia susţine că nu a fost anunţată şi nu şi-a dat acordul cu privire la această colaborare. Mai mult, medicul a fost şi cel care i-a coordonat rezidenţiatul soţiei. Autorităţile au răspuns la 6 luni de la izbucnirea scandalului şi au aplicat o sancţiune ilară, dezvăluie ziarul Adevărul.

Crina Nistor a practicat fără drept oftalmologia, timp de circa 10 ani, la Spitalul Clinic Căile Ferate din Cluj-Napoca (CF), alături de soţul ei, un cunoscut şi apreciat chirurg oftalmolog – Marius Nistor. Acuzaţiile făcute de către deputatul Emanuel Ungureanu în luna martie 2019 au determinat declanşarea unei anchete a Ministerul Sănătăţii.

Medicul Marius Nistor a susţinut, pentru „Adevărul”, că acuzaţiile sunt false şi că soţia a operat alături de el deoarece era rezidentă. La 6 luni de la izbucnirea scandalului, autorităţile statului român fac cu greu lumină în acest caz: „în perioada noiembrie 2010 – martie 2019, dr. Marius Nistor a permis unui terţ neacreditat, respectiv doamnei Crina Nistor (soţia d-lui Nistor) accesul/efectuarea de manopere medico-chirurgicale în Compartimentul de oftalmologie şi Blocul operator oftalmologie ale Spitalului Clinic CF Cluj în situaţia în care aceasta nu avea raporturi contractuale cu şi/sau repartiţie ca medic rezident”, se arată într-un răspuns al Ministerului Transporturilor.

Cei doi manageri ai spitalului în perioada 2010-2019 susţin, într-un răspuns către Direcţia de Sănătate Publică Cluj (DSP), că nu au fost notificaţi în scris şi nu şi-au dat acordul în legătură cu efectuarea de către Crina Nistor a pregătirii pentru rezidenţiat la Secţia de Oftalmologie al Spitalului CF. Din cercetarea DSP rezultă că, timp de 9 ani, soţia medicului Marius Nistor apare în majoritatea operaţiilor realizate de către soţul ei ca „operator 2”. Sunt confirmate astfel acuzaţiile conform cărora Crina Nistor nu avea dreptul să participe la operaţii alături de soţul ei.

Din răspunsurile obţinute de la autorităţi rezultă că motivul pentru care Crina Nistor a putut să opereze timp de 9 ani la Spitalul CF Cluj a fost faptul că era soţia şefului, adică a lui Marius Nistor, coordonatorul compartimentului oftalmologic al unităţii medicale.

Asistentele de la Spitalul CF susţin, conform anchetei DSP, că Nistor Crina, în virtutea relaţiei cu soţul ei, se comporta ca un medic: „uneori venea pe secţii să consulte pacienţii operaţi”; „efectua consultaţii atunci când soţul ei lipsea”, „a intrat în sala de operaţie supravegheată şi îndrumată de soţul ei”, „la intervenţiile chirurgicale nu a intrat niciodată nesupravegheată” (de unde deducem, aşa cum au arătat-o şi sursele „Adevărul” că era lăsată să practice anumite manopere operatorii-nr), „a realizat singură injecţii intravitreene şi subconjuctivale” (manopere foarte complicate-nr). Doctorul Marius Nistor, la rândul lui, a declarat pentru DSP că soţia lui „nu a efectuat niciodată manopere mâna 1 sau mâna 2 nesupravegheată de dr Nistor Marius Cristian”.

Surse din spital au declarat pentru „Adevărul” că Nistor Crina era lăsată, uneori, să efectueze operaţii de cataractă, iar atunci când dădea rateuri, iar intervenţia nu reuşea se dădea vina pe faptul că pacienţii s-au mişcat în timpul operaţiei: „Se întâmpla atunci când erau pacienţi în vârstă, care puteau fi uşor convinşi că a fost vina lor. Pe de altă parte, e foarte greu pentru un pacient să demonstreze că medicul a greşit sau măcar să ştie cine l-a operat de fapt”. Acesta este, probabil, şi motivul pentru care, aşa cum arată, DSP nu au fost reclamaţii la adresa Crinei Nistor.

Citește integral pe Adevărul.ro

Cat de mare e mizeria prezentata mai sus?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.