Peste 3 milioane de lei s-au cheltuit, în ultimul an, pe achiziții de telefoane de lux în instituțiile publice din România. În multe cazuri s-au cumpărat cele mai scumpe terminale aflate pe piață (Iphone 8, Iphone X, Samsung S8), așa că dreptul de a avea un telefon de serviciu s-a transformat în dreptul de a-ți cumpăra un telefon de fițe pe banii contribuabililor.

Obiceiul s-a întins peste toată pleiada instituțiilor finanțate de la buget, începând cu primăriile de comună și ministerele de resort și până la consiliile județene, direcțiile de asistență socială și companiile de stat. Nici măcar Curtea de Conturi, instituția care ar trebui să monitorizeze cheltuirea judicioasă a banilor publici, nu s-a putut abține să nu cumpere cinci telefoane Iphone X, la prețul de 4.453 de lei pe bucată.

Recorder a extras din Sistemul Electronic de Achiziții Publice toate achizițiile de telefoane din ultimul an al căror preț depășește 1.000 de lei. Am plecat de la premisa că un telefon de serviciu mai scump de atât nu reprezintă o necesitate, ci un moft satisfăcut pe banii instituției.

A rezultat un tabel cu peste 800 de achiziții din care se poate constata că Iphone-ul este marea slăbiciune a bugetarilor noștri (peste 250 de terminale achiziționate), dar nu se dau înapoi nici de la ultimele modele de Samsung (aproape 400 de terminale Samsung S7 și S8). La aceste cifre se adaugă telefoanele pe care instituțiile publice le primesc odată cu abonamentele reînnoite prin licitații. Despre acestea nu există date publice.

Continuare: recorder

Cat de mare e mizeria prezentata mai sus?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.