Sună prea complicat titlul? Situația în cauză – fără precedent la Consiliul Național al Audiovizualului, este la fel de complicată. Și neobișnuită.
Forul audiovizual a obligat Antena 3 să difuzeze un drept la replică pentru o emisiune În premieră de acum patru ani. Dar și CNA a fost la rândul său obligat de instanța de judecată să dea această decizie.
Situația este unică în istoria instituției.
Ce s-a întâmplat:
Pe 16 septembrie 2014, CNA a analizat reclamația fundației Dumbrava Minunată din Brașov, care a apărut într-un reportaj al emisiunii În premieră (realizată de Carmen Avram și echipa sa), pe tema adopțiilor.
Din sesizarea de atunci de la Dumbrava Minunată:
„În cadrul programului/emisiunii “În premieră” din data de 22.06.2014, duminică, ora 21.00, transmisă de către postul Antena 3, au fost prezentate fapte neadevărate referitoare la activitatea Fundaţiei şi informaţii eronate, respectiv s-au făcut afirmaţii cu caracter nereal şi inexact, prin care s-au lezat drepturi şi interese legitime, precum şi imaginea subscrisei, fapte prejudiciabile faţă de care subscrisa nu şi-a putut prezenta punctul de vedere, nu a putut formula apărări, întrucât acest punct de vedere nu ne-a fost solicitat…
Prin răspunsul său, furnizorul de servicii media audiovizuale/radiodifuzorul ne-a refuzat acordarea dreptului la replică/rectificare în mod neîntemeiat/nejustificat.”
Consiliul a decis atunci cu patru voturi că nu se impune acordarea dreptului la replică.
Dumbrava Minunată a atacat răspunsul CNA în instanță, iar Curtea de Apel a decis că CNA ar fi trebuit să acorde un drept. Decizia a fost menținută și de Înalta Curte de Casație și Justiție. Recent, CNA a primit oficial și decizia definitivă.
Astăzi, forul a spus la vot decizia de acordare a dreptului la replică, și de data aceasta a trecut.
Ulterior, membrii au vizionat fragmente din emisiunea de acum patru ani pentru a vedea dacă se impune și o sancțiune.