Termenul de depunere a formularului 600 de către persoanele fizice autorizate și cei cu venituri din activități independente se amână de la 31 ianuarie 20178 la 1 martie, pe fondul confuziei și al neclarităților privind aplicarea prevederilor. Luni, StartupCafe.ro a fost la ghișeele câtorva sedii ale administrațiilor ANAF din București și a constatat că  funcționarii erau la rândul lor derutați de modul în care trebuie completat formularul 600, în situații atipice pentru contribuabili. Urmarește un material video filmat cu camera ascunsă la ghișeele ANAF.

Șefii politici de la guvernare l-au pus luni pe ministrul lor de Finanțe, Iunuț Mișa, să amâne formularul 600, cu posibilitatea ca această declarație să fie eliminată chiar. „Am solicitat ca pe 31 ianuarie, in prima sedinta de guvern, sa se adopte o ordonanta de urgenta pentru amânarea termenului de depunere pentru 1 martie, pentru a le da posibilitatea ca in perioada imediat urmatoare sa mearga pana la eliminarea declaratiei, cu conditia sa gaseasca solutia ca persoanele fizice care trebuiau sa plateaca aceste contributii sa ramana asigurati in sistemul de asigurari”, a spus liderul PSD, Liviu Dragnea, după o discuție cu Mișa.

Înainte de aceast anunț, StartupCafe.ro a vizitat luni dimineață, la scurtă vreme după deschiderea programului de lucru, trei administrații ale finanțelor publice de sector, să vedem ce lămuriri ne oferă funcționarii de la ghișee, în legătură cu  formularul 600.

  • O primă constatare este că bucureștenii cu rezidențe fiscale în sectoarele 2, 4, 6 nu s-au îngrămădit la fisc, poate și din cauza vremii, iar ghișeele de la aceste administrații lucrau în ritm normal, cel puțin în primele ore ale dimineții.
  • Sectoarelor 3 și 4 au sedii dedicate pentru operațiunile cu persoanele fizice; cele pentru persoane juridice sunt la sedii separate.
  • Sectorul 2 are un sediu comun pentru persoane fizice și juridice – în zona centrală a Capitalei dar și un sediu separat pentru persoane fizice, în apropiere de Piața Iancului.
  • Sectoarele 1, 5 și 6 au sedii comune pentru persoane fizice și juridice ceea ce, în apropierea termenelor limită, ar putea aglomera accesul la ghișeele respectivei administrații.
  • Formularul 600 este doar unul dintre formularele fiscale pentru care contribuabilii merg la fisc, pentru că se apropie termenul limită. Bucureștenii mai vin să depună, personal, si alte forumulare precum 070, 220 dar și unii care, de pildă, solicită restituirea timbrului de mediu pentru autoturisme, pentru care trebuie, de asemenea, completată și depusă o cerere.
  • Pentru formularul 600 cea mai simplă este situația în care câștigurile de anul trecut sunt corect identificate și depășesc plafoanele taxabile, atât pentru contribuția de asigurări sociale (CAS) cât și pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Cat de mare e mizeria prezentata mai sus?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.