Plenul Senatului urmeaza sa dezbata si sa voteze, in calitate de prima camera sesizata, un proiect de lege initiat de parlamentarii PSD Liviu Plesoianu si Serban Nicolae care introduce modificari dure pentru organizatiile neguvernamentale, acestea fiind obligate sa publice, la fiecare sase luni, o declaratie detaliata de venituri si cheltuieli in care sa fie mentionata fiecare persoane care a dat bani respectivei fundatii sau asociatii si valoarea acestui venit. Daca acest lucru nu se intampla la timp, ONG-ul respectiv isi inceteaza “de indata” activitatea.

Guvernul a dat un aviz negativ acestui proiect.

Proiectul initial a fost modificat in cadrul comisiei juridice din Senat, prin mai multe amendamente admise. Raportul cu amendamente va fi supus votului senatorilor luni dupa-amiaza.

Continuare

Cat de mare e mizeria prezentata mai sus?

One Reply to “Proiect de lege critic pentru ONG-uri, la vot in Senat: Fundatiile si asociatiile sunt obligate sa publice la fiecare 6 luni o declaratie detaliata de venituri si cheltuieli”

  1. și ce ar fi rău în asta? pe undeva, ar însemna TRANSPARENȚĂ contabilă… oricum, donațiile sunt trecute în niște acte, cu subiect și predicat, nu sunt anonime, sunt contracte semnate, tranzacții bancare… și care trebuie raportate fiscal (cele mai multe de la firme, cu niște scutiri de impozite și taxe… evidențiate și declarate la fisc de către srl-uri…), care ar putea fi controlate.
    dar ce te faci cu „Fundațiile” așa-zise de „utilitate publică” finanțate direct de la bugetul de stat, de primării etc. sunt tot felul de ong-uri de „studii socio / politice”, inclusiv comiții academice, care sug bani publici pentru „studii” cu răspunsul prestabilit sau cu batere de apă în piuă, ori fantasmagorii pesedistoide, ori „fundații” umanitare, gen „mereu aproape” sau „fundațiadanvoiculescu” (aia care cică sprijină români supradotați – și îi face sclavi ai cultului personal al zeității voiculesciene) – care mai fac și campanii de donații publice, pentru care „cheltuielile” de promovare sunt infinit mai mai mari decât sumele alocate efectiv cauzelor respective… ei bine, declarațiile respective ar trebui să conțină și cheltuielile pe fiecare proiect, salariile și alte surse de venit pentru staff-uri… e comlicat, e un domeniu scăpat de sub orice control fiscal… ca și fiscalitatea cultelor, în special a bisericii ortodoxe, pentru care atât bugetul central, al doamnei firea, dar și a miilor de administrații locale, care pompează multe miliarde în construcția de biserici și moschei / catedrale „ale mântuirii neamului, care sunt un fel de „casa poporului” – cheltuieli „fără număr” și rezultate „când o da domnul, doamne-ajută”…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.