Declaraţiile preşedintelui CCR referitoare la dosarul lui Liviu Dragnea sunt revoltătoare şi afectează independenţa justiţiei, a opinat marţi, în plenul CSM, judecătorul Bogdan Mateescu, care le-a propus colegilor din plen să ia poziţie în mod public cu privire la afirmaţiile făcute de Dorneanu.

”Mi se par foarte grave aceste afirmaţii. (…) Indicaţii generice cum că există hotărâri judecătoreşti din care transpare opinia politică mi se par revoltătoare la modul general. Provenim din sistemul judiciar, cunoaştem drepturile şi obligaţiile şi calitatea judecătorilor români, nu aş vrea ca nimeni, vreodată, să înţeleagă că judecătorii români fac politică prin actul care constituie menirea existenţei noastre, hotărârea judecătorească.

Este absolut revoltătoare această declaraţie din partea preşedintelui CCR. Consider că sunt suficiente date şi că se impune o reacţie promptă a CSM şi un apel – încă un apel, oare al câtelea? – către factorii publici, politici ori din partea CCR să respecte independenţa justiţiei pentru că independenţa justiţiei nu este un privilegiu al judecătorului, este un drept al cetăţeanului şi o garanţie fundamentală”, a spus judecătorul Bogdan Mateescu, citat de România Liberă.

Reamintim că preşedintele CCR a declarat recent, într-un interviu acordat B1 TV, că dosarul în care sunt implicaţi Liviu Dragnea şi fosta sa soţie, Bombonica Prodana, a fost instrumentat de către DNA drept urmare a calităţii celor implicaţi.

La începutul interviului, preşedintele CCR este întrebat de reporter despre dosarul Dragnea. Valer Dorneanu a întrerupt reporterul şi a continuat: „…dosarul în care e acuzat că a angajat nişte persoane la… Păi ce, asta-i corupţie? Ăsta-i abuz în serviciu“.

Astfel, judecătorul constituţional Valer Dorneanu s-a antepronunţat, stabilind înaintea instanţei de judecată faptul că Dragnea şi ceilalţi inculpaţi din dosar nu au comis fapte de corupţie, dar au comis, în schimb, un abuz în serviciu, arată sursa citată.

Dorneanu a mai afirmat că dosarul în care sunt implicaţi Liviu Dragnea şi fosta sa soţie, Bombonica Prodana, a fost instrumentat de către DNA drept urmare a calităţii celor implicaţi.

”Aşa a fost calificat, ca dosar de corupţie. Acolo era un abuz ceva cu angajarea unei persoane… a angajat nişte persoane la ea, deşi n-ar fi lucrat. Păi asta e corupţie? Asta e abuz în serviciu! E instrumentat de DNA ca urmare a calităţii persoanelor implicate în dosar, nu ca urmare a faptului că s-ar fi încadrat exact în corupţie. Apropo de distincţia asta şi de Comisia de la Veneţia. Comisia de la Veneţia, în spaţiul UE, vorbea de severitatea intervenţiei punitive a statului împotriva actelor de corupţie şi acolo spune că e corupţie indiferent de valoare, de prag. Dar la abuzul obişnuit…”, a declarat preşedintele CCR.

Astăzi, ordinea de zi a plenului CSM a fost suplimentată cu discuţia pe marginea declaraţiilor lui Dorneanu. În cadrul deliberărilor, membrii CSM au decis că declaraţiile preşedintelui CCR au încălcat independenţa justiţiei. În cursul zilei de marţi CSM urmează să emită şi punctul de vedere oficial şi să lanseze invitaţia la dialog către Valer Dorneanu.

Via EpochTimes

Cat de mare e mizeria prezentata mai sus?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.