Într-o ieșire cu retorica unei crize de nervi, Dl. Călin Popescu Tăriceanu a acuzat deunăzi ambasadorii străini în România că promovează interesele firmelor internaționale pe o piață unde “toate firmele româneşti au fost decapitate” de către DNA. Ambasadorii s-ar fi aliat cu procurorii anticorupție (“ambasadele străine au văzut că nu există aliat mai bun în acest demers al lor de a-şi promova firmele şi interesele lor decât DNA-ul”) și, drept rezultat, “toţi au fost trimişi la plimbare, nu mai există o firmă importantă de lucrări publice românească… toate contractele de lucrări publice sunt câştigate de firmele străine.”

D. Tăriceanu, vă reamintesc, este președintele Senatului, deci al doilea om în stat, și șeful unuia dintre partidele aflate la guvernare. Declarațiile sale au o greutate deosebită. Te-ai aștepta din partea cuiva care deține o asemenea poziție de influență și decizie în stat să aibă responsabilitatea propriilor declarații și fapte. Cu siguranță, nu-ți dorești un isteric care să controleze prima cameră a Parlamentului României și, în bună măsură, guvernarea țării.

Ca atare, declarația dlui Tăriceanu că “nu mai există o firmă importantă de lucrări publice românească… toate contractele de lucrări publice sunt câştigate de firmele străine” merită toată atenția. Ar fi grav să fie așa. Așa o fi?

Colega mea de la Europa FM, Anca Simina, a verificat afirmația folosind date publice, accesibile oricui (adică aici). Concluzia este următoarea:

  1. Numărul contractelor de lucrări publice atribuite în primele 6 luni depăşeşte cu puţin 1800.
  2. Doar 10 dintre acestea sunt semnate cu firme străine, cu sedii în Germania sau în Italia. Ca valoare, acestea însumează 27 de milioane de euro, din totalul contractelor de construcţii care înseamnă până acum 1,8 miliarde de euro.

  3. Toate celelalte contracte de lucrări publice, deci peste 1800, au ajuns la companii înregistrate în România.

  4. În privința sumelor atribuite, în primele 10 doar două sunt firme străine şi una are în spate un fond de investiţii polonez. Restul de 7 sunt companii româneşti, iar unele au ca acţionari direcţi chiar persoane fizice.

  5. Ce să vezi, între primele 30 de companii care au încheiat anul acesta mari contracte cu statul se găsește și TEL DRUM – vă sună cunoscut? Fosta firma de construcţii a Consiliului Judeţean Teleorman a semnat până acum 6 contracte în valoare de 6 milioane de euro.

Sursa: EuropaFM/Petreanu

Cat de mare e mizeria prezentata mai sus?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.