Gabriela Firea le-a promis bucureştenilor, printre altele, că va descongestiona traficul, va acorda beneficii tinerilor şi va creşte nivelul de siguranţă al elevilor în şcoli. Cel puţin o promisiune, cea a unui trafic decent, nu a fost încă îndeplinită, potrivit Mediafax.

Înainte de a deveni primar general al Capitalei, în campania electorală Gabriela Firea a promis că va moderniza reţeaua de energie termic din Capitală şi că va înlocui actualele conducte îmbătrânite cu unele noi, „preizolate şi la dimensiuni adecvate traficului de agent termic”.

1. RADET

După ce a preluat conducerea Capitalei, Firea a demarat procedurile de intrare în insolvenţă a Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti, care acumulase datorii totale către furnizorii de utilităţi de aproape patru miliarde de lei. Ca parte a procesului de insolvenţă, conducerea Regiei a demarat un program de disponibilizări voluntare şi se preconizează că urmează o a doua etapă de concedieri, pe care le va decide administratorul judiciar. În paralel, conducerea RADET şi-a propus ca anul acesta să realizeze un amplu program de investiţii, care ar trebui să includă modernizarea a 17 centrale termice, finalizarea dispeceratului pentru monitorizarea parametrilor sistemului de termoficare şi realizarea a peste 100 de lucrări la reţeaua de termoficare.

O altă promisiune făcută în campania electorală de Gabriela Firea a fost cea referitoare la parcări.

2. Parcări

„Pentru parcările publice de suprafaţă va fi introdus sistemul de taxare automată, cu plata online sau prin sms. Astfel, în afara optimizării încasărilor, se crede că va fi eliminat şi fenomenul parcagiilor ilegali. Începerea unui amplu program, împreună cu primăriile de sector, de amenajare şi construire de locuri de parcare de reşedinţă, astfel încât să fie descongestionate arterele de circulaţie. Va fi continuat proiectul parcărilor de tip Park&Ride, amplasate la toate porţile de intrare în oraş, unde cei care fac naveta în Bucureşti să-şi poată lăsa autoturismele pe timpul zilei, având la dispoziţie mijloace de transport în comun (ideal metroul). Începând cu primăvara anului 2017, va începe construcţia de parcări, astfel încât, în vara anului viitor, să existe deja primele parcări finalizate”, erau o parte din promisiunile Gabrielei Firea, în 2016, înainte de a deveni primar general.

Această strategie, care ar urma să fie implementată în următorii 15 ani, propune dezvoltarea transportului public prin extinderea metroului şi a liniilor de tramvai, crearea unor culoare rapide care să tranziteze Bucureştiul de la est la vest şi de la nord la sud, benzi unice pentru transportul public, realizarea unei reţele de 250 de kilometri de piste pentru biciclete, eliminarea parcărilor fără plată şi creşterea tarifului pentru parcările publice de la 1,5 lei/oră, cât este în prezent, până la 4,5 lei/oră. În plus, se prevede construirea de noi parcări subterane şi amenajarea unor parcări de tip Park & Ride (Pachează şi pleacă – n.r.) la punctele cheie de intrare în oraş, unde cei care vin din afara Bucureştiului îşi vor putea lăsa maşinile pentru a-şi continua drumul cu un mijloc de transport în comun.

Concret însă, în oraş nu s-a schimbat nimic. Nici măcar nu au fost demarate studiile de fezabilitate pentru aceste parcări.

3. Chirii reduse pentru studenţi, patrule de poliţie, construirea de grădiniţe

Mai mult, actualul edil promitea şi „acordarea de reduceri în ceea ce priveşte costurile chiriilor pentru studenţii din universităţile de stat care nu au reuşit să obţină un loc în cămin, după model irlandez; înfiinţarea unui departament de patrulare permanentă în cadrul Poliţiei Comunitare care să asigure şi să supravegheze zonele cu un înalt grad de insecuritate urbană; modernizarea zonei Centrului Vechi; construirea de grădiniţe cu program prelungit şi renovarea spitalelor”.

Ce s-a realizat:

1. S-au înfiinţat 30 de companii în subordinea Primăriei

Până în acest moment însă, municipalitatea nu a demarat în mod direct un program care să răspundă acestor promisiuni, dar, la solicitarea Gabrielei Firea, în subordinea Primăriei Generale a Capitalei au fost înfiinţate aproximativ 30 de noi companii. Unele dintre aceste companii au ca principal obiect de activitate construcţia de locuinţe pentru tineri, renovarea sau reconsolidarea imobilelor vechi, precum şi asigurarea protecţiei şi siguranţei obiectivelor de interes public şi privat.

 

Citeste in continuare

Cat de mare e mizeria prezentata mai sus?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.