Viata bebelușilor născuți prematur e în pericol! O spun răspicat medicii, care susțin că au ajuns experți în tăieri: de la medicamente, la săpun. Au primit mai puțini bani, așa că au ajuns să cumpere de cât au în conturi, chiar dacă asta pune viața bebelușilor în pericol. E o realitate de necontestat la noi, deși avem cea mai mare rată a mortalității infantile din Europa.

Știrile TVR au cerut ministerului Sănătății să spună câți bani au fost alocați pentru tratarea bebelușilor de doar câteva sute de grame. Oficialii au ales, însă, tăcerea.

Această fetiţă care cântăreşte puţin peste un kilogram şi jumătate este conectată la un plămân artificial. Iniţial, Antonia a fost internată la Spitalul Pantelimon. Apoi, a fost transferată la Spitalul Marie Curie. În ambele unităţi sanitare, părinţii au fost forțați să cumpere medicamente pentru ca micuța lor să primească cele bune îngrijiri.

În 2016, medicii care lucrează în secţia de terapie intensivă de la Spitalul Marie Curie au primit 3 milioane de lei pentru îngrijirea micuţilor. Anul acesta, ministerul le-a dat de trei ori mai puțin.

În secţiile de terapie intensivă sunt internaţi bebeluşi care au grave malformaţii sau care au doar câteva sute de grame. În medie, ei rămân spitalizaţi o lună, iar costul tratamentelor este cuprins între 2.000 şi 100.000 de euro pentru fiecare mic pacient.

La maternitatea Cantacuzino, au fost alocaţi anul trecut 600.000 de lei. Anul acesta, secţia a primit 420.000. Medicii speră ca fondurile să fie suplimentate la rectificare.

Şi, în timp ce în maternităţi din Capitală aparatele zac nefolosite, o parte din bebeluşi sunt ţinuţi în incubatoare vechi de zeci de ani sau încălziţi cu sticle cu apă calda, ca acum o sută de ani.

Cat de mare e mizeria prezentata mai sus?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.