„Creșterea salariilor personalului didactic cu 20% de la 1 iulie 2017 și cu 30% de la 1 ianuarie 2018”, „la 1 ianuarie 2018: medic rezident anul I: 1.200 euro brut, medic specialist gr. V, clinic: 2.650 euro brut, medic primar gr. V, clinic: 3.377 euro brut, medic primar gr. V, ATI/urgență: 3.600 euro brut”, „100% creșterea salariilor asistenților medicali începând cu 1 ianuarie 2018”, etc. Sunt doar câteva din sutele de angajamente înșirate în programul de guvernare PSD-ALDE. Realitatea „zilei istorice” de miercuri, când majoritatea la putere a votat legea salarizării unitare, arată însă cu totul altfel: polițiștii, profesorii și medicii mai au de așteptat, prioritate au demnitarii. Iar „surprizele” guvernării Dragnea-Tăriceanu – surprize pentru cei care au crezut în promisiunile lor – sunt de abia la început.

„Este o lege care va face istorie”, declara miercuri, mândru, Liviu Dragnea, după ce majoritatea PSD-ALDE din Camera Deputaților a pecetluit, prin vot, actul normativ după care vor fi plătiți bugetarii nu anul acesta sau în 2018, ci până în 2022. Evident, președintele PSD a vorbit, apoi, despre cum este respectat programul de guvernare, a acuzat „campania mincinoasă” a celor care critică legea și a minimalizat descoperirea bruscă a Guvernului Grindeanu că, de fapt, nu sunt bani pentru toate majorările promise.

Și, chiar, ce contează două luni întârziere – martie 2018 în loc de ianuarie 2018 – atâta timp cât programul de guvernare se respectă „la virgulă”, nu? Și ce contează că, până acum, și Liviu Dragnea, și Lia Olguța Vasilescu umpleau ecranele televizoarelor cu povești despre creșterile de salarii (vezi câteva declarații la finalul textului)?

Ei bine, contează, dacă privim un pic mai în profunzime. Decalarea cu două luni constituie o nouă încălcare a programului de guvernare votat de Parlament, pe lângă cele deja devenite realitate. Iar angajamentul „1 martie 2018” merită să fie luat în serios pe cât merită orice alt angajament al PSD-ALDE.

Dacă s-au sucit pesediștii în doar câteva săptămâni, ce garanții reale au bugetarii că termenele de 1 ianuarie, respectiv 1 martie 2018 chiar se vor respecta? Niciuna.

Polițiștii, militarii, funcționarii din penitenciare și profesorii, care ar fi trebuit să vadă ceva mai mulți bani încă de luna viitoare, pot aștepta liniștiți. La fel, medicii și asistenții.

Bine că se dublează de la 1 iulie indemnizațiile „sărmanilor” aleși. Plătiți lunar între 13.000 și 16.600 de lei, bani la care se adaugă toate celelalte beneficii (diune de deplasare, cazare, transport, sume pentru cabinetele parlamentare, etc.), parlamentarii vor fi și mai motivați să vină la serviciu și să facă legi în interesul celor care i-au votat.

Continuarea

Cat de mare e mizeria prezentata mai sus?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.