Curtea Constituţională a decis că şi şefii Parchetelor, instanţelor sau ai altor instituţii care nu se află în subordinea parlamentului sunt obligaţi să se prezinte la audierile comisiilor de anchetă parlamentară „în considerarea principiului colaborării loiale între instituţiile/ autorităţile statului”.

Judecătorii nu o menţionează explicit pe şefa DNA, în enumerarea cu „titlu exemplificativ” pe care o fac, lăsând însă să se înteleagă că aceasta va fi obligată să se prezinte în faţa comisiei, în condiţiile în care, în decizie, se precizează că este vorba de  „ persoane care reprezintă, în virtutea funcţiei lor de conducere autorităţi/ instituţii ce nu se află sub control parlamentar, care în considerarea principiului colaborării loiale între instituţiile/ autorităţile statului au obligaţia să ia parte la lucrările comisiei”.

Pânpă acum Laura Codruţa Kovesi a refuzat, de două ori, să se prezinte la comisia de anchetă parlamentară privind alegerile din 2009, motivând că procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitatea de martori în faţa comisiilor parlamentare.

Decizia pronunţată miercuri se referă la o contestaţie a PNL şi USR privind modificarea regulamentelor parlamentare, în privinţa obligativităţii prezentării magistraţilor la audierile comisiilor de anchetă. Prevederile au fost declarate constituţionale.

Continuare

Cat de mare e mizeria prezentata mai sus?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.