O persoană din anturajul politic al lui Sebastian Ghiţă a dat o declaraţie de martor cu identitate protejată la DNA în care arăta cum fostul deputat PSD a încercat să corupă alegătorii din Republica Moldova în favoarea lui Victor Ponta la alegerile din 2014. Totul s-ar fi făcut cu ajutorul unei reţele piramidale, care avea în vârf 10 supervizori şi 200 de responsabili.

Costul operaţiunii: 350.000 de euro.

„Nu staţi! Completaţi în continuare listele, convingeţi oamenii, duceţi-le fluturaşi, pliante, mulţumiţi-le că au votat cu noi! Să nu cedăm frontul!”, era ordinul pe care fostul deputat PSD, Sebastian Ghiţă, îl transmitea telefonic lui Ioan Alin Petran, omul său de încredere din Republica Moldova.

Discuţia avea loc pe 6 noiembrie 2014, la patru zile după primul tur al alegerilor prezidenţiale din România. „Finala” se juca pe 16 noiembrie 2014, între Victor Ponta şi Klaus Iohannis. Ghiţă voia să se asigure că din Moldova vor veni cât mai multe voturi pentru prietenul său, Victor Ponta. „Te-am sunat să-ţi mulţumesc de şapte ori! Nu ştii ce minuni aţi făcut pe acolo!”, îi transmitea Ghiţă lui Petran. „Te rog doar: vorbeşte cu oamenii, să răspundă la ce necesităţi am! Atât! În rest…”, era singura solicitare a lui Petran.

Convorbirile dintre Ghiţă şi Petran sunt doar o parte dintre probele pe care procurorii DNA le au într-un dosar care vizează modul în care fostul deputat Sebastian Ghiţă ar fi spălat suma de 129.343.768 de lei. Banii ar fi fost obţinuţi în mod nelegal, prin traficarea influenţei, sau aparent legal din fonduri publice, dar pe care le-ar fi introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operaţiuni reale.

Zeci de milioane de lei ar fi fost „spălaţi” printr-o multitudine de operaţiuni financiar – bancare fără justificare economică. Acum procurorii DNA cer magistraţilor emiterea celui de-al patrulea mandat de arestare preventivă în lipsă, pe numele lui Ghiţă. Procesul se judecă astăzi la Tribunalul Prahova. În acest caz sunt implicaţi mai mulţi politicieni PSD, înalţi funcţionari din Prahova, dar şi afaceristul Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta.

Atunci când a început ancheta în acest caz, Ghiţă a susţinut că este nevinovat şi că totul este un abuz al procurorilor DNA. „Am contracte, dovezi, impozite plătite statului, dovezi că acei bani sunt ai mei şi sunt curaţi. Voi face plângere la procurorul general”, declara fostul deputat. Bani negri pentru campania electorală Procurorii DNA acuză că o parte din banii spălaţi ar fi fost folosiţi în scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 şi prezidenţiale din anul 2014, potrivit unor surse judiciare. Suma de 350.000 de euro ar fi fost trimisă în Republica Moldova pentru a înclina balanţa în favoarea lui Victor Ponta.

Citeste mai mult: adev.ro/or7jxw

Cat de mare e mizeria prezentata mai sus?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.