Curtea Constitutionala a decis, joi, ca prevederile unui articol din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, referitor la tentativa de abuz in serviciu, sunt neconstitutionale.

Potrivit unui comunicat al CCR, a fost luata in discutie exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.15 din Legea nr.78/2000, raportat la art.132 din acelasi act normativ si la art.297 alin. (1) din Codul Penal.

„Dispozitiile criticate au urmatorul continut:

Art.15 din Legea nr.78/2000: Tentativa la infractiunile prevazute in prezenta sectiune se pedepseste;

Art.132 din Legea nr.78/2000: In cazul infractiunilor de abuz in serviciu sau de uzurpare a functiei, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime;

Art.297 alin. (1) din Codul Penal: Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica„, se precizeaza in comunicat.

In urma deliberarilor, plenul CCR a admis cu unanimitate de voturi exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.15 din Legea nr.78/2000 raportate la art.132 din acelasi act normativ, cu referire la infractiunea de abuz in serviciu, sunt neconstitutionale.

„Curtea a retinut ca situatia premisa ce sta la baza infractiunii prevazute de dispozitiile art.132 din Legea nr.78/2000 presupune, intotdeauna, constatarea intrunirii elementelor constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu in forma sa tip, la aceasta adaugandu-se elementul suplimentar al folosului necuvenit.

Cat de mare e mizeria prezentata mai sus?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.