Dezbaterea dacă iPhone este cel mai bun telefon de pe piaţă sau dacă e doar o fiţă pentru cei cu bani mulţi provoacă dispute aprinse de ani de zile şi nu dă semne să se stingă. Un lucru este însă cert: iPhone 7, cu versiunea Plus, este cel mai scump smartphone de pe piaţă, cel puţin până la recenta lansare a concurentului Samsung Galaxy S8, şi reprezintă un vârf tehnologic de lux.

35 de instituţii de stat din România, de la primăria gorjeană Peştişani sau cele din Copşa Mică şi Caracal, până la Serviciul Judeţean de Pază Olt, SRI, Guvern, Curtea Constituţională sau Statul Major General al Armatei, au decis însă că iPhone 7 este cea mai bună achiziţie pentru ele şi au investit banii măcar într-unul, de sămânţă, sau, în unele cazuri, în 11 bucăţi precum Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, după cum arată anunţurile de achiziţie consultate de Gândul.

BNR-ul lui Mugur Isărescu şi-a luat timid doar două, iar Monetăria Statului nici nu s-a uitat la el, optând pentru 13 bucăţi din modelul anterior. Ironia face ca prima instituţie din România care şi-a luat iPhone 7, la doar trei zile după lansarea oficială din septembrie 2016, să fie Curtea de Conturi, adică cea care verifică justeţea şi legalitatea achiziţiilor tuturor instituţiilor de stat din ţară. Chivernisită la cheltuială, aşa cum cere şi de la alţii să fie, Curtea de Conturi a prins însă ofertă de la Vodafone: 2.500 de lei bucata. Serviciul Judeţean de Pază Olt a fost cât se poate de clar în anunţul de achiziţie pentru cele două iPhone 7 pe care şi le-a luat acum două zile: „Vă rugăm să confirmaţi dacă este negru mat… nu vrem lucios”. Acum, directorul proaspăt întors de la propria nuntă, şi-a scos la careu subordonaţii, care dau din colţ în colţ: „Acum ştiţi cum e, se pasează, că am făcut o simulare, şefu’ am intrat, doar ne-am uitat. Nu le-am luat, nu avem niciun leuţ pentru aşa ceva!”. „Eu nu mă pricep, dar probabil că, dacă e cel mai scump, e cel mai avansat”, e de părere şi Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Fizică de la Măgurele, unde au fost luate 5 bucăţi pentru cei din echipa „laserului”.

Cele mai scumpe iPhone 7 de stat se află însă în posesia directorului de la Institutul de Ştiinţe Spaţiale din Măgurele şi a primarului din comuna Peştişani, judeţul Gorj: au costat 4.575 de lei, respectiv 4.800 de lei. „Eu sunt cu cugetul împăcat. În secunda în care s-a scris de mine, alţii au furat sute de milioane de euro”, spune primarul din Peştişani. Premiul pentru cea mai bună afacere trebuie să meargă însă la Serviciul Public Local de Termoficare Braşov, care şi-a scos un iPhone 7 Plus la doar 979 lei de la Orange, în timp ce premiul pentru cel mai scump accesoriu merge la procurorii DNA, care au plătit 360 de lei pe o husă de piele pentru iPhone 7.

În ţara cu penultimul salariu din Europa, dar în care găseşti la fiecare colţ de stradă o maşină de lux, unde mulţi îşi fac rate la bancă pentru a-şi lua „ultimul model” de orice, cel mai nou şi mai scump model de iPhone poate părea o necesitate. Nu e clar dacă din nevoi tehnice şi de performanţă, sau mai degrabă pentru imagine şi prestanţă. Nu este de mirare deci că 35 de instituţii de stat din România şi-au achiziţionat din bani publici sau din fonduri europene cel puţin un iPhone 7, unele ajungând chiar la peste 10 bucăţi, acolo unde au fost mai mulţi bani şi mai mulţi şefi sau angajaţi merituoşi.

Ştirea din aceste zile, că Primăria Caracal şi-a cumpărat mai multe iPhone 7, pentru că sunt bune şi ţin mai mulţi ani, a făcut furori pe reţelele de socializare. Primăria a plătit în total, în perioada martie-aprilie 2017, 30.502 lei, adică în jur de 6.800 de euro, pe 10 iPhone 7 şi iPhone 7 Plus (de 32 GB şi 128GB, culorile negru, JetBlack şi Gold), conform anunţurilor publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Primarul PSD Dumitru Liviu Radu nu mai poate fi contactat pe acest subiect, secretara domniei sale închizând telefonul în faţa insistenţelor Gândul: „Nu este momentan. Nu ştiu să vă spun când revine, săptămâna aceasta e posibil să nu revină la birou. Este la nişte cursuri”.

Totuşi, Caracal nu e singur. Caracal e într-o companie selectă, alături de alte peste 30 de instituţii de stat care începând cu septembrie 2016, când iPhone 7 a fost lansat în România, şi până în prezent, şi-au luat astfel de telefoane pe care au plătit între 2.700 de lei şi 4.800 de lei bucata, în funcţie de dotarea telefonului şi oferta prinsă la comercianţi.

Pionierii iPhone-ului 7 de stat: Curtea de Conturi, Agerpres, Politehnica şi Universitatea Naţională de Arte

Ironia sorţii iPhone-ului 7 în dotarea statului român este că prima instituţie publică ce şi-a achiziţionat acest model în România a fost chiar Curtea de Conturi, adică cea care verifică temeinicia şi legalitatea achiziţiilor tuturor celorlalte instituţii de stat. Şi nu oricum. La doar trei zile de la lansarea oficială în România a iPhone 7, care a avut loc pe 23 septembrie 2016, Curtea de Conturi a lansat anunţul în SEAP, la ora 17:03, că îşi doreşte două iPhone 7 cu memorie de 32GB, adică cel mai modest model. Fix 40 de minute mai târziu, Vodafone România venea cu o ofertă de nerefuzat: 2.500 de lei bucata.

Aproape o lună mai târziu, pe 21 octombrie 2016, a doua instituţie de stat care şi-a luat iPhone 7, modelul Plus, culoarea neagră, cu memorie de 128 GB, a fost agenţia de ştiri Agerpres, care a plătit 3.770 de lei pe el, la firma iStyle. Telefonul este folosit de directorul Agerpres, Alexandru Giboi.

Al treilea posesor de iPhone 7 de stat s-a nimerit a fi Universitatea Politehnică din Bucureşti, care pe 25 octombrie 2016 şi-a achiziţionat un iPhone 7 cu memorie de 32 GB, de pe Cel.ro, contra sumei de 2.874 lei, bani proveniţi dintr-un contract de cercetare, după cum specifică anunuţul SEAP. De atunci, Politehnica a strâns în total 5 iPhone 7, ajungând să facă câte o achiziţie de iPhone 7 în fiecare lună, din martie în mai. S-a preferat auriul şi rozul auriu, precum şi memoria mare, de 128 GB. În total, Politehnica a plătit 15.478 de lei pe iPhone 7 (peste 3.400 de euro), dar şi-a luat şi un iPhone 6 şi un iPhone SE, modele mai vechi şi care au costat sub 2.000 de lei bucata.

După încă vreo două săptămâni, pe 2 noiembrie 2016, al patrulea posesor de iPhone 7 de stat devine Universitatea Naţională de Arte, care a plătit 3.666 de lei la Emag, pentru un 7 Plus Silver, cu memorie de 128 GB.

Continuarea pe gandu.info

Cat de mare e mizeria prezentata mai sus?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.